Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, August 30, 2009

MERDEKA kah kita..?


Hari ni (31 Ogos 2009), genap 52 tahun negara kita mencapai kemerdekaan..dah berkurun lamanya malaysia atau pun suatu ketika dahulu dikenali sebagai tanah melayu dijajah oleh pihak luar. bermula pada 1511 oleh pihak Portugis di melaka, kemudian Belanda, dan selepas Belanda, British, akhirnya pada 31 Ogos 1957, Tanah Melayu dibebaskan..terima kasih pada pejuang bangsa zaman pra kemerdekaan dulu..terumatanya Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.

Apakah yang dimaksudkan dengan MERDEKA..?ramai orang akan ckp, merdeka adalah bermaksud KEBEBASAN..memang betul. merdeka = kebebasan. tapi sejauh manakah pemikiran masyarakat kita bebas atau merdeka?apakah fikiran mereka masih lagi dijajah?hurm...budak-budak muda sekarang ni, macam-macam perangai yang diorang buat..tapi, apa yg paling menyedihkan, hampir 99% budak-budak muda yang buat hal adalah dari golongan melayu..hurm...susah sangat diorang nak paham apa yang telah diperjuangkan oleh orang-orang melayu sebelum nie..apa yang diorang tau, keseronokan..tu ja...malam merdeka, disambut dengan acara lumba haram, minum arak, seks luar nikah dan macam-macam lagi..apakah itu yang remaja faham sebagai sebuah KEMERDEKAAN?merdeka utk buat apa saja?

Kepada ramaja di luar sana..bebaskan lah minda anda semua dari dijajah..berjuang lah utk agama, bangsa dan negara..ingat, benda yang dah dimiliki oleh kita, takkan semakin bertambah baik kalau tidak DIJAGA..MERDEKA!!!!!

No comments: