Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, February 13, 2009

Hai...dah lama aku xtulis kat blog ni..bukan apa, mcm xda org baca pun.tu yang aku rasa malas nak tulis tu..hehe..tapi, aku tulis kali ni sebab aku rasa rindu lak menulis..biarla org xbaca pun..aku xkisah..asalkan hati aku senang..kan?

Bagi korang2 yang berada di luar Negeri Perlis, aku cuma nak bgtau korang yang sekarang ni, tempat aku ni tengah kemarau..panas tu xpayah cerita la..mau merelit (Berkilat) kulit ni kalau dok berjemur tengah panas..time2 mcm ni, penoreh getah pun dok rumah jela..xleh nak wat apa2 sebab musim kemarau, susu getah dah xder..mcm manala diorang nak cari makan..kan?ok2..berbalik pada musim kemarau ni, apa yang uniknya dengan musim kemarau kat perlis?ha...kalau nak tau, bila kemarau ja, angin akan bertiup dengan kencang..orang-orang tua ckp, ni ANGIN TIMUR.aku pun xtaula angin ni mai dari mana..timur ka barat ka...aku iyakan jela bila orang-orang tua ckp. selalunya jugak, musim kemarau mcm ni jugak adalah musim menuai padi.huish!time-time mcm ni, petani-petani padi mau kerenyih (senyum @ sengih). yela, sb depa akan dapat duit hasil tuaian padi. ni kalau arwah tok aku dok ada lagi, mesti dia akan hulur seratus dua kat cucu dia nie..hurm..

Kalau ampa nak tau jugak, lepas ja sawah padi tu dituai, budak2 muda dan juga org2 tua akan bermain wau dalam sawah tu..sekali tgk, mcm dok kat kelantan dah. selalu time aku balik dari opis, mesti bersepah orang kat sawah..tengah main wau..best ke main wau?aku xtau la..jgn tnya aku..penah juga driver tempat keja aku ajak pegi main wau..orang2 mcm aku ni (konon2 moden la..) bukan xmau main wau..tapi aku xreti mcm mana nak main..dan yang paling penting sekali, apa faedahnya main wau nie?kalau main badminton, aku sanggup ja..xkira mana tempat dan bila masa, aku akan redah..hehe..sb badminton ni ada matlamat. kalau main wau ni apa matlamatnya ek?ampa tau dak?kalau tau, bgtau la aku...huhu..tapi serius la ckp,kalau ampa mai perlis, ampa akan tgk byk wau berpeleseran di langit biru..bagi yang minat dgn benda2 mcm ni, mungkin dia tau akan sesuatu yang kita semua xpenah nak tau atau nak amik tau selama nie..he...

4 comments:

CtiKuscoMel said...

Waa..bestnye..
tp dulu masa duk perlis kt arau time kemarau ada pembakaran ladang tebu..abis debu2..berabuk..adehh...

RieDer said...

hoho..betui tu tikus..la ni dok stail dok bakar jerami padi..berayaq mata den bila lalu kot tu..huhu

~misz YANG pressure~ said...

i xpenah sampai perlis pun..uwaaa~!!!cian i kan..huk2

CruX said...
This comment has been removed by the author.